Ortodoncija

Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnostikovanjem i ispravljanjem loše postavljenih zuba i okolnih struktura. Ne postoji starosno ograničenje za početak ortodontske terapije. Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje odgovarajući tip aparata i plan terapije. Terapijske mogućnosti kod djece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, ali ne i okolne strukture, osim hirurškim zahvatima. Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja dijeteta, kao i zbog stalnih promjena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dijete nosi ortodontski aparat. Djeca bi trebala doći na pregled kod ortodonta oko šeste godine, nakon izbijanja prvih stalnih zuba, a naročito kod nekih od sledećih slučajeva: nagnuti zubi, prerani gubitak mliječnih zuba, zbijenost zuba, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga loša navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta. U ortodonciji se koriste fiksni aparati koji su pričvršćeni na zube (pacijent ih ne može sam skinuti) i mobilni aparati (koje može stavljati i skidati prema uputstvima ortodonta). Dužina terapije zavisi od raznih faktora i traje u većini slučajeva oko dvije godine.Kontrole su svaka dva do tri mjeseca, a nakon završene terapije nose se tzv. retencioni aparati.

proteza

Pokretni ortodontski aparati

Mobilna proteza za zube predstavlja vid terapije koji se primjenjuje u mlađem uzrastu. Blagovremenim dijagnostifikovanjem i početkom terapije mobilnom protezom može se u potpunosti korigovati ortodontska anomalija ili pak značajno smanjiti njena izraženost i skratiti kasniji tretman fiksnom protezom. Terapija mobilnom protezom obično traje od 6 do 24 meseca, u zavisnosti od vrste nepravilnosti zuba i vilica koja je prisutna. Kako bi mališani lakše prihvatil terapiju i sa uživanjem nosili svoju protezicu oni je mogu učiniti jedinstvenom izborom najrazličitijih kombinacija boja i aplikacija.

fiksna proteza

Fiksni ortodontski aparti

Fiksna proteza se uglavnom koristi u starijem uzrastu i kod izraženih nepravilnosti. Fiksne proteze za zube daju mnogo bolje rezultate od mobilnih proteza za zube jer se ne skidaju i zaljepljene su za vaše zube, tako da je korigovanje zuba neprekidno. Fiksne proteze za ispravljanje zuba mogu biti regularne i lingvalne. Lingvalne fiksne proteze za zube su potpuno nevidljive jer se nose sa unutrašnje strane. Regularne fiksne proteze za zube mogu biti metalne, keramičke (bijele i blago providne) i safirne (potpuno providne). Rok nošenja fiksne proteze je između jedne i dvije godine u zavisnosti od nepravilnosti zuba i vilica koja je kod Vas prisutna. Odluka o vidu terapije koja će se sprovesti, donosi se nakon detaljne i sveobuhvatne analize studijskih modela i rendgenskih snimaka (ortopan i profilni telerendgen) tako da svaki pacijent dobija najoptimalnije, individualno terapijsko riješenje. Primjena fiksnih zubnih proteza ne umanjuje mogućnost vaše kreativnosti. Izborom ligaturnih gumica različitih boja možete da učinite svoju fiksnu protezu zanimljivom. Ispod keramičkih bravica možemo po Vašoj želji staviti šarene gumice, a metalne bravice takođe mogu biti raznobojne

Mi čuvamo vaš osmijeh