Dječiji kutak

Pogledaj se u ogledalo širom otvorenih usta i prvo što ćes vidjeti je tvoj jezik. On izgleda kao gomila mišića koji se pokreću. Na njemu se nalazi puno malih bubuljica koje se zovu papile. Pomoću njih osjećaš ukus i oblik hrane.

Da li znaš da i beba kad se rodi ima zubiće, samo što su oni skriveni ispod desni? Ti zubi se zovu mliječni i počinju da se pojavljuju u ustima oko 6-og mjeseca života. Ukupno ih ima 20. Ovi zubi su privremeni i jednog dana će ti ispasti, ali bez obzira na to, MORAŠ DA IH ČUVAŠ.

Čuvajući mliječne zube, čuvaš i stalne.

Nove zube počinjes da dobijaš u 6-oj godini. Njih ćeš imati, vjerovatno, 32.

Prvo peri donje zube!
Koristi nježne pokrete odozdo na gore i obrati pažnju na dio gdje se dodiruju zubi i desni, onda pređi na unutrašnju stranu (pomjeri svoj jezik sa puta!) ponovi pokrete kao i sa prednje strane. Tako četkaš i zube sa strane.
Kada si završio sa pranjem donjih zuba prelaziš na gornje i ponavljaš postupak samo u obrnutom pravcu odozgo na dole.

Mjeri vrijeme, pranje zuba treba da traje minimum dva minuta. Prvi put ih pereš ujutru i zadnji put uveče.

Zapamti nikada uveče nemoj jesti ili piti ništa pošto si oprao zube osim vode. Ako to uradiš, moraš ih opet oprati. To je ono što bi tvoji mama i tata voljeli!!

Odštampaj sebi ovu kartu, peri zube svako jutro i svako veče prije nego sto odeš u krevet.

Srećan posao

odštampaj!

Veoma je važno da prva posjeta stomatologu bude pozitivno iskustvo i protekne prijatno. Važnu ulogu u pripremi Vašeg djeteta imate baš Vi. Mi Vam možemo pomoći tako što ćemo Vas uputiti šta bi bilo dobro da uradite ili kažete i šta nikako ne bi trebalo. ZAPAMTITE, djeca se ne rađaju sa strahom od stomatologa – već ga stiču kroz negativno iskustvo.

ONO ŠTO MOŽETE URADITI PRIje POSJETE STOMATOLOGU

Razgovarajte sa djetetom na pozitivan i opušten način. Predstavite posjetu stomatologu kao interesantno iskustvo za Vas i za Vaše dete.
Pričajte sa djetetom na način koje će ono lako razumjeti. Izbjegavajte rijeci kao što su „bušenje“, „bol“, „igla“, „anestezija“ i sl. Mi koristimo reči kao što su „vodica za uspavljivanje zubića“ – za antesteziju, „specijalno čišćenje ili pčelica“ – za obradu zuba, „farbanje zuba“ – za plombu, „crvić“ – za kvar.
Izbjegavajte izjave kao što su „zubar te neće povrediti“. Rađe im recite „zubar će biti veoma njezan dok ti bude popravljao zubić“.
Objasnite Vašem detetu da će mu ljekar „brojati“, „prati“ i „slikati“ zubiće. Ako mu budete objasnili tok pregled i proces čišćenje zuba, dijete će znati šta da očekuje.
Igrajte se kod kuće „zubara“ sa svojim djetetom. Prvo se pretvarajte da ste Vi „zubar“ i izbrojte mu zube, a onda zamjenite uloge i dozvolite Vašem djetetu da bude „zubar“.
Čitajte Vašem djetetu edukativne priče o odlasku kod stomatologa.
Zakažite posjetu stomatologu kada je dijete odmorno.
Stavite mu do znanja da Vi redovno posjecujete stomatologa.
Dajte dobar primer tako što će te prati svoje zube svakoga dana.
Budite opušteni i mirni. Ako ste uplašeni i zabrinuti, Vaše djete će to osetiti.

ONO ŠTO NIKAKO NE BI TREBALO DA URADITE PRIJE POSJETE STOMATOLOGU

Ne prenosite Vaše strahove od odlaska kod stomatologa na dijete .Ono će to osetiti.
Ne koristite negativne reči kao što su : „bol“, „inekcija“, „igla“ ili „bušenje“ u prisustvu Vašeg djeteta.
Ne koristite odlazak kod stomatologa kao kaznu.
Ne dozvoljavajte da bilo ko priča strašne priče o stomatolozima u prisustvu Vašeg djeteta.
Ne brinite ako Vaše dijete bude plakalo tokom posete stomatologu, pošto je takva reakcija savršeno normalna za malu djecu kad se nađu u novoj situaciji.
Budite oprezni da ne pretherate. Ako budete isuviše pridavali značaju odlasku kod stomatologa, postaće „isuviše značajno“.
Nakon posjete stomatologu, pričajte sa djetetom o tome i podsjetite ga koliko je bilo zabavno.

Mi čuvamo vaš osmjeh

KONATAR KIDS – NAŠ TIM